top of page

ДЕЦЕМБАР 2022

ЧИТАЛИЋИ 2023

 

Традиционално, и ове године наши ђаци и њихови наставници учествују у међушколском пројекту ,,Читалићи". Библиотекарка Јелена одржала је заинтересованим колегама презентацију овогодишње теме .

ЧИТ.jpg

"Сви треба да знају шта другарство значи, заједно смо и лепши и јачи" -5.12.2022.

 У оквиру рада Стручног тима за инклузивно образовање, а поводом обележавања Дана особа са инвалидитетом, организовали смо посету нашим другарима из ОШ "Смех и суза". Наша заједничка активност била је израда беџева, а сви смо заиста уживали. Обострана је жеља да се ускоро поново видимо и дружимо. Сви смо једнаки и свима нам је потребно много љубави и пажње, то је наша порука.Хвала на подршци ученицима осмог разреда, педагошком асистенту  и наставницима који су учествовали.

ПАНОНИЈА -6.12.2022.

Наставници Јелена Брзаковић и Владан Ничић су са ученицима 8/2 одржали угледни час географије на коме су туристички представили Панонску низију. Ученици су направили туристичку агенцију "Панонија". Поделили су се у две групе, па су неки били продавци аранжмана, а неки купци. Кроз различите презентације упознали су се са Сомбором, салашима, Фрушком гором, винаријама у Сремским Карловцима, војвођанским јелима. На крају часа су стигли и да попуне неме карте и све то представе на једном месту.

ERASMUS+

Наставници Миљана Младеновић, Александра Јаћимовић, Анђела Стојановић и директор школе Милан Динић учествовали су у једној изванредној обуци захваљујући пројекту који су написали и којим је предводила координатор Миљана Младеновић, наставник енглеског језика, ,,Школа без граница".Одабрани од стране Еразмус + похађали су обуку "Identifying barriers to learning" - special education-masterclass course у Прагу коју је одржала др Jacqui Ashton Smith из Велике Британије.

Screenshot_1.png

ПОСЕТА БИБЛИОТЕЦИ -7.12.2022.

Данас су нашу библиотеку посетили малишани из предшколске групе вртића ,,Лане", са васпитачима Милошем, Тањом и Милицом. Ова посета била је део пројекта у коме су наши будући ђаци учили о производњи и употреби папира. Библиотекарка Јелена им је показала разноврсне књиге,научила их како оне настају и ко све ради на њиховом повезивању, коричењу и штампању. Наши мали посетиоци су се задовољни вратили у вртић уз обећање да ће што пре научити да читају и постати чланови библиотеке.

СРЕЋАН РОЂЕНДАН, ЧИКА ЈОВО! 👨🏻‍🏫

-6.12.2022.
Данас су ученици 1. разреда, обележили 189. рођендан Јована Јовановића Змаја радионицом са библиотекарком школе, уз свесрдну помоћ њихових учитељица и Наташе Петровић. Поред пеcама Чика Јове Змаја, наши најмлађи ђаци научили су и много о његовом животу и стваралаштву, рецитовали, певали, глумили и украсили торту у част овог великана наше поезије.

ПРИЧА О НАТАШИ НА БИ-БИ-СИ-ју

Пажњу јавности увек привлаче свeстране личности, посвећене свему ономе што раде и у шта верују.Веома смо поносни што са једном таквом особом делимо свакодневницу и са њом сарађујемо. Наташа Петровић је баш својим радом и посвећеношћу привукла пажњу дописника BBC-ија у Србији. У жељи да је што боље упозна, Катарина Стевановић је посетила нашу школу, да би прикупила материјал за причу о Наташи.

https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-63892443?fbclid=IwAR3krxMOsHdxvdSftiVLjGZ_PPrx_syFdbiori4QAs7msSzKgXcZAxtPupg

 

Програмирај љубав 8.12.2022.

Данас су ученици III4 из издвојеног одељења у Моравцу своје знање о микробиту поделили са другарима из Основне школе за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом "Смех и суза" из Алексинца. Радионица "Програмирај љубав" била је испуњена задовољством, осмехом, чаробном тортом пуњеном слаткишима и програмирањем микробит уређаја.Традиционална сарадња наше две школе наставља се успешно кроз учење и дружење, али и обележавање Дана особа са инвалидитетом као једног од задатака Стручног већа за инклузивно образовање.

ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА - 9.12.2022.

Дан људских права, у оквиру 16 дана активизма, чланови Ученичког парламента и Тима за вршњачку подршку обележили су уличном акцијом. Млади активисти су пролазницима поделили информативно-едукативни материјал који се тиче насиља над женама и пријављивања насиља надлежним институцијама и организацијама. На овај начин, ученици су научили, а надамо се и подучили своје суграђане како да раде на превенцији и искорењивању насиља.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА С ИНВАЛИДИТЕТОМ

Међународни дан особа с инвалидитетом се обележава од 1992. године сваког 3. децембра. Овај дан служи за повећање свести код људи о проблемима са којима се свакодневно сусрећу особе са неким од хендикепа, за њихово укључивање у све сфере живота, као и разумевање, подршку и праву инклузију.Ученици млађих разреда наше школе су у седмици за нама, са својим учитељима, обележили овај дан низом различитих активности.

ДАН ШКОЛЕ У ООУ ,,СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" 
Четворочлана делегација наше школе је у периоду од 7. 12. до 8. 12. била почасни гост ООУ ,,Св. Климента Охридског" у Македонији поводом Дана школе. Директора школе Милана Динића и наставнике Љиљану Богдановић, Нину Ранђеловић и Мишу Поповића су срдачно су дочекали домаћини. Делегација је на почетку присуствовала приредби ученика у школском дворишту, потом је обишла школу са свим просторијама, а од 17 часова присуствовала свечаној академији у Дому културе. Наше школе имају иза себе дугогодишњу сарадњу, заједно су у разним Еразмус+ пројектима и радују се свим међусобним успесима. 

А зашто он вежба? -угледни час

11.12.2022.

У одељењу III1, учитељице Виолете Грујић, реализован је угледни час из наставе српског језика. Ученици су након дрсматизације текста ,,А зашто он вежба?" разговарали на тему решавања проблема насиљем, били су у улози драмских писаца у промени садржаја драмске радње и говорили о значењу бављења спортом. Ученици су пантомимом и невербалном комуникацијом дочарали драмску радњу и утврдили знање путем дигиталног уџбеника.

ESCAPE ROOM

12.12.2022.

У оквиру пројекта ,,Чаробна интеркултурална мрежа пријатељства" ученици II2 и IV1 су данас путем игре Escape Room обрадили врлину ,,сналажљивост". У оквиру игре, ученици су прошли 6 различитих станица. На свакој станици их је чекао одређени задатак који треба да реше (загонетка, ребус, осмосмерка, укрштеница и допуњаљка). Након решења, кретали су у потрагу за наредним скривеним папирићем који их води до наредне станице.  Овом игром, ученици не само да су показали колико су сналажљиви, већ и прави смисао тимског рада, подршке и поверења. 

Мерење температуре - угледни час

14.12.2022.

Данас је у школи у Моравцу одржан угледни час Мерење температуре тела, воде и ваздуха (експерименти и програмирање микробита). Други и трећи разред су кроз практичан рад и уз активно учешће у учењу, сазнали о томе како се мери температура тела, воде и ваздуха. Мерења су изводили рукама, термометром, топломером и микробитом. Уз интерактиван приступ учитељице (Весна Станисављевић и Данијела Стефановић) су вешто водиле ђаке кроз ову тему и на крају као повратну информацију сазнале да је занимљивост и мотивација ученика за тему и овај час била 100 степени Целзијусових.

Радионица под називом „Одлучност"

16.12.2022.

Другаци и четвртаци су данас имали пред собом веома озбиљан задатак. Радили су у групама и заједничким радом научили шта је то родна равноправност, да нема поделе занимања на „мушка“ и ,,женска“ и колико је важно бити одллучан и истрајан у ономе што себи поставимо као циљ.Радионицу је осмислила и реализовала Милица Радуловић, чланица пројекта ,,Веста" који се бави положајем жена у сеоским срединама. Она је за ученике припремила низ интересантних активности. 

Завршна конференција друге фазе пројекта ,,Заједно ка средњој школи" одржана је 16. децембра 2022. у Београду

Говорило се о значају пројекта из перспектива различитих партнера. Директор школе Милан Динић  је представио веома успешне резултате наше школе.  Све школе добиле су захвалнице за професионализам који су показале током учешћа у пројекту. Поред директора, завршној конференцији присуствовали су Младен Анђелковић, психолог и Наташа Петровић, педагошки асистент.Центар за образовне политике најавио је и трећу фазу пројекта која ће наставити да помаже ученицима из осетљивих друштвених група да заврше основно и средње образовањe.

АТОМИ И МОЛЕКУЛИ

22.12.2022.

 

На часу хемије ученици 7. разреда су са својом наставницом Радицом Ињац користећи моделе атома, правили моделе разних врста молекула. С обзиром да су то невидљиве честице, ученици су имали прилику да на креативан начин, склапајуци самостално моделе и радећи у групи, прошире своја знања и схватања о овим појмовима. Неки су чак били маштовити, па су написали и песмице о атомима и молекулима.

РЕЦИ НЕ ПЕТАРДАМА

Ученици млађих разреда наше школе 22. и 23. децембра имали су низ радионица са најразноврснијим активностима на веома важну тему: НЕ ПЕТАРДАМА! У НОВУ ГОДИНУ БЕЗ ПЕТАРДИ!Прваци су имали сусрет са ватрогасцима који су кроз своје представљање и предавање говорили и о последицама коришћења пиротехнике. У радионицама ученика коришћене су методе дебате , проналажење чињеница и доказа који поткрепљују мишљење да су петарде веома штетне. Кроз приказ цртежима, плакатима, паролама ученици су показали основну идеју одржавања ових радионица. Активности су завршене са надом да ће научено усвојити и користити у својим домовима, али и на вршњачким окупљањима.

Борба против трговине људима

21.12.2022.

Волонтери Лазар Пешић и Стојадин Денкић из Црвеног Крста-Алексинац, одржали су радионицу из Програма борбе против трговине људима ученицима првог и другог разреда.

“Радимо превентиву. У циљу да их упознамо шта је овај програм, на који начин ради, шта је то вршњачка едукација, које су мере превентиве, које су мере опреза, како уопште функционише цео ланац трговине људима и како ми можемо да помогнемо онима који могу да се нађу у том ланцу” − истакли су волонтери Пешић и Денкић.

Срећна Нова година!!!!

МИ СМО ЧАРОБНИ

23.12.2022.

Дечији хор наше школе, под диригентском палицом учитеља Мише Поповића, наступио је вечерас у препуној сали Дома културе у Алексинцу на Новогодишњем гала концерту Алексиначког мешовитог хора Шуматовац.

НОВОГОДИШЊИ ВАШАР

26. и 28. 12. 2022.

Ове године започели смо традицију новогодишњег вашара. Он је организован у два дана - од стране ученика млађих, а затим истаријих разреда. Ученици, наставници и родитељи су заједничким снагам а иурадили изобиље новогодишњих украса и разноврсних предмета, које су ученици продавали или поклањали. Зарађени новац биће искориштен за куповину материјала за лакше и занимљивије извођење наставе. Цео догађај био је изузетно посећен и одлично медијски покривен.

КРАЉЕВСТВО СМЕХ И СУЗА

27.12.2022.

Ученици наше школе  обрадовали су своје другаре из ОШ ,,Смех и суза" представом ,,Краљевство Смех и суза",  а Ученички парламент направио је, након акције у којој су учествовали сви ђаци наше школе,  новогодишње пакетиће и поделио их другарима из Алексинца. У знак захвалности директорка ОШ ,,Смех и суза" Марија Стаменковић уручила је захвалнице за учешће и организацију ових активности.