top of page

 

Уз сагласност Школске управе, наша школа је постала прва школа у општини која је својим ученицима омогућила да од петог разреда крену са учењем немачког језика. Други страни језик је обавезни изборни предмет, али је наша школа стицајем околности могла да понуди само руски језик, који су деца веома успешно савладавала. Наша школа се труди да иде у корак с временом и да својим радом задовољава потребе друштва, па се надамо да ће и овај потез деци отворити још један прозор у свет.

НЕМ.jpg

ОД СЕПТЕМБРА НЕМАЧКИ ЈЕЗИК У НАШОЈ ШКОЛИ

СЕПТЕМБАР 2022

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ БОЈА НА ДЕЛИГРАДУ

4.9.2022.

На данашњи дан 1806. године Срби су на Делиграду, под командом вође Првог српског устанка Вожда Карађорђа, одбили напад бројчано моћнијих турских војника и одбацили их ка Нишу. Светом литургијом, одавањем почасти и полагањем венаца на спомен костурницу у Цркви Св. Архангела Михаила и Гаврила на Делиграду је обележена 216. годишњица Боја на Делиграду.Ученици наше школе на свечаном обележавању 216. годишњице Боја на Делиграду били су у пратњи наставника историје Милана Петровића.

ДЕЛИГРА.jpg

Час библиотечке секције

9.9.2022.

У оквиру своје нове одабране секције, одељење II2 је данас имало свој први састанак. Наиме, они су присуствовали радионици у библиотеци. Такође, учествовали су у такмичењу група (Тигрови, Лавови, Вукови и Тим знања), добили ,,слатке" награде, а ко је однео победу није ни важно колико је важно то да ће овом секцијом доћи до спознаја колико су књиге важне, од првог сусрета када се осети мирис нове књиге, тек купљене, до тренутка кад стасају у велике дечаке и девојчице који пробирају по пожутелим листовима архивске грађе. 

НАГРАЂЕН ФИЛМ НАШЕ УЧЕНИЦЕ

14-15.9.2022.

 

Филм наше ученице Мионе Милетић, под заједничким менторством наставника Бранке Виденовић и Милоша Петровића,  освојио је друго место на конкурсу “Србија, доживи”,  у оквиру манифестације “Дани традиције”. Додела награда одржана је 15. септембра у Београду, при чему су се,у мноштву учесника, представници наше школе  издвојили својом оригиналношћу.

Партнерство са Словенијом на Еразмус + пројектима -16.9.2022.

Директор школе Милан Динић је, заједно са координатором школе за Еразмус+ пројекте Миљаном Младеновић и наставницом српског Бранком Виденовић одржао састанак са Наташом Грошељ, директорицом основне школе „Тонета Окрогарја“, из Загорја об Сави. На овом састанку представљене су обе школе и договорени су први кораци ка будућој сарадњи на Еразмус + пројектима. Представници обе школе изразили су мишљење да има одличних основа за размену пракси и искустава као и међусобно учење и радују се будућој сарадњи.

Међународни дан знаковног језика

23.9.2022.

Ученици I3, II2, III2 и IV1 су обележили Међународни дан знаковног језика и тиме указали на важност поштовања различитости, равноправности и јединства међу људима. Радионица је садржала разноврсне интерактивне активности: гледања цртаног филма ,,Бамби" без звука и покушај разумевања истог уз помоћ знаковног језика, игра пантомиме, игра музичких опструкција, учење лепих речи на знаковном језику, и  учење песме ,,Не ругај се" Делта Фондације.Сви ученици су из ове радионице извукли поуку и свима нама дали јасно до знања: ,,Ништа није немогуће, јер добар човек увек нађе разлог да помогне другоме."

Библиотека и часопис 📚

15.9.2022.
Како би лакше савладали градиво из области функције библиотеке и часописа, ученици 3/2 и учитељица Нина су у помоћ позвали школску библиотекарку. Заједно са њом, прелистали су различите часописе, како би се боље информисали о разноврсним рубрикама и врстама текстова који се у њима могу пронаћи. Уз помоћ књиге Симеона Маринковића, под називом ,,Стилске игре“, наши ђаци су научили како се исти догађај може представити на различите начине, разноликим методама писања. Након што су стекли потребно предзнање, приступили су изради тематског часописа под називом ,,Лав и миш“. 

заст.png

Обележен Дан без аутомобила 🚲🛼🛴


У четвртак, 22. 9. 2022. године, наши ученици млађих разреда су обележили Међународни дан без аутомобила.
📣 Направљени су транспаренти, исписане поруке, цртежи, припремљени бицикли, тротинети и ролери за вожњу и све је могло да започне! 
💡Помоћу ових активности, ученици су увидели значај овог дана, колико нам је ваздух загађен и да неке навике морају да се мењају. Једна од њих је и смањење употребе аутомобила.
🎊 Школска дворишта су оживела, флуоресцентна река се излила, зачула се цика, вриска, граја! 
🗣️ Важна порука: ,,Паркирај, шетај, бициклирај."
 

СРБИЈА -ШВЕДСКА 4:1

24.9.2022.

Фудбалски савезу Србије, заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја у Влади Србије, учинио је велики напор да,  мечу између Србије и Шведске присуствују деца основно школског узраста (до 14 година). Тако је подршку нашој репрезентацији пружило 90 ученика и наставника наше школе.

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

26.9.2022.
Европски дан језика обележен је разноврсним активностима организованим у сарадњи школске библиотеке са стручним већима српског језика, страних језика и педагошког асистента. На часовима језика, ученицима је указано на његов значај и повезаност са традицијом, историјом и културом народа. Током језичких радионица, ученици су израдили паное,  представивши тако пет различитих језика којима се говори у нашој школи –српски, енглески, ромски, руски и немачки. Ученици су извели и културно-уметнички програм на руском и немачком језику.

Светски дан туризма

27.9.2022.

Месец септембар је био у знаку географије, а завршница је био час посвећен туризму који је организовала наставница Јелена Брзаковић у сарадњи са Владаном Ничићем, наставником географије и дугогодишњим радником у туризму. Ученици 6/2 су нас провели кроз Грчку, Египат, Шпанију и Италију. Упознали смо знаменитости поменутих дестинација, њихове обичаје, становништво, плаже и на тај начин обележили 27. септембар Светски дан туризма.

СВЕТСКИ ДАН СРЦА 

29.9.2022.

Данас се обележава Светски дан срца под слоганом ,,Свим срцем за сва срца".То је био повод да се ученици одељења 3/1 са учитељицом Виолетом, низом активности, укључе у oбележавање овог дана. Ученици су путем 3Д анимације, колаж техником и другим интерактивним садржајима указали на значај очувања овог људског органа и вођења здравог живота.То је прилика да сви размислимо како најбоље да помогнемо свом срцу да остане здраво и укажемо на значај здраве исхране, физичке активности и чистог ваздуха.

ЈЕСЕЊИ ВАШАР У ИО НОЗРИНА

30.9.2022.

Протекле недеље у ИО Нозрина организован је јесењи вашар. Ученици овог одељења и учитељи су показали изузетан труд, креативност и гостопримство. Атмосферу са вашара можете испратити путем фотографија.

РАСПЕВАНИ СЕПТЕМБАР 

30.9.2022.

У школу поред пруге су стигли неки нови клинци. У њихову част, школа је приредила концерт и окупила изврсне госте – Омладински хор ЦКУ Алексинац, Алексиначки мешовити хор ,,Шуматовац", Викторију Чуриловић, младу и талентовану уметницу из Алексинца. Срдачну добродошлицу ђацима првацима су пожелели и другари из старијих разреда кроз умеће певања и свирања разноврсних инструмената.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=cO3HQ07B-W0&feature=emb_logo

310798109_500723138730116_7150036735698316250_n.jpg

УЧЕНИК И РАДНИК МЕСЕЦА СЕПТЕМБРА

 

Радник месеца је учитељ Миша Поповић који је уложио велики труд и рад како би приредба била незаборавна не само за прваке којима је била намењена, већ и за њихове родитеље , наставнике и све присутне. Ученик месеца је Урош Миловановић који свакодневно даје добар пример вршњацима тако што помаже другу који се отежано креће носећи му ранац.Хвала учитељу Миши и Урошу што својим делима оплемењују живот у нашој школи.Да напоменемо да ће ове школске године, сваки ученик месеца поред књиге добити и ваучер за куповину школског прибора.

bottom of page