top of page

Ј У Н 2022.

Извршена екстерна евалуација

1.6.2022.

 

Екстерна евалуација Дечије фондације Песталоци са координаторима пројекта "Заједно ка средњој школи - подршка деци из осетљивих група у преласку у средњу школу" - извршена је процена о најважнијим резултатима, наученим лекцијама и планирању даљих идеја за 3. фазу.

282059597_406672461468518_5568705906180457450_n.jpg

ПРОМОЦИЈА ПУБЛИКАЦИЈЕ О ИСТОРИЈАТУ ШКОЛЕ

4.6.2022.

 

Наша школа је за Дан општине добила  публикацију о свом историјату. Аутори професори историје Милан Петровић и Зоран Стевановић су у књизи на око 500 страна систематски и документарно исцрпно представили рад школе на овом подручју од 1860. године до данашњих дана. У мултимедијалној сали је одржана промоција поменуте публикације.

БРАТИМЉЕЊЕ СА ОШ ,,СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"

7.6.2022.

У оквиру прославе Дана општине,нашу школу је посетила делегација ОШ “Св. Клемент Охридски” из Македонског Брода коју су чинили Жарко Ристески, председник општине.  Програм посете је био богат али и веома успешан јер су директори потписали Повељу о братимљењу двеју основних школа.Потписивање повеље је резултат повезивања двеју школа у оквиру програма Еразмус плус за које је заслужна Миљана Младеновић, наставница енглеског језика и координатор Тима за учествовање у Еразмус плус пројектима.

Међународни дан заштите животне средине

6.6.2022.

Ученици продуженог боравка су обележили Дан заштите животне средине и заједно са учитељицама организовали еколошку акцију ,,Очистимо нашу околину". Акција је била веома успешна и ученици су били задовољни када се плод њиховог рада видео у великом броју пуних кеса за смеће. Након чишћења парка сви су заједно уживали у различитим играма.Такође је организована радионица са ученицима I и II разреда на исту тему. Разговарали су и доносили закључке о томе шта ми као појединци можемо да урадимо како би наша животна средина била здрава и чиста. 

Од хобија до пословне идеје

 

Наставница Весна Милановић је са ученицима седмог разреда учествовала у пројекту, „Школа и предузетништво“ са темом „Од хобија до пословне идеје“. Тему су реализовали на часовима одељенског старешине, изучавали су занимање пољопривредник. Ученици су се на тим часовима дружили, сарађивали, израђивали паное , постављали питања једни другима. Ученици чији су родитељи пољопривредници изнели су своја искуства у бављењу пољопривредом. Истраживали су по групама и представљали своје презентације и радове на часовима.

МАЛИ БИБЛИОТЕКАРИ

14.6.2022.

Данас су ученици другог разреда у Моравцу имали госта на часу Библиотечке секције. Њима драга и позната библиотекарка, директорка градске библиотеке "Вук Караџић" у Алексинцу, Данијела Рајковић, упознала их је са тајнама библиотекарског позива. Научили су да изнајмљују књиге, али су чули и лепе приче и анегдоте везане за библиотеку. Овим је најављен и почетак великог заједничког пројекта у септембру, као и наставак дивне сарадње.Секцији су присуствовале и све учитељице овог издвојеног одељења.

„Школа без граница“

15.6.2022.

 

Први Еразмус + пројекат наше школе КА122-CH под називом „Школа без граница“ одабран је за финансирање из фонда Европске уније. Укупан буџет пројекта је 7200 евра. Циљ пројекта је унапређење рада са ученицима који долазе из осетљивих социјалних средина и ученицима који наилазе на потешкоће у учењу. Пројектом је предвиђено да 4 наставника наше школе проведе 5 дана на обуци под називом Специјалне образовне потребе (СЕНИ) у једном од центара за обуке у образовању у Европској унији (Барселона или Праг).

е.jpg
ђак генерације.jpg

ЗНАМЕНИТЕ АЛЕКСИНЧАНКЕ И АЛЕКСИНЧАНИ

16.6.2002.

На наградном конкурсу ,,ИСТОРИЈА НАШЕГ ЗАВИЧАЈА – ЗНАМЕНИТЕ АЛЕКСИНЧАНКЕ И АЛЕКСИНЧАНИ“ у организацији Библиотеке ,,Вук Караџић“ Алексинац у категорији основних школа прво место је освојила наша ученица Уна Миленковић, ментора наставника историје Милана Петровића. Као награду за прво место Уна је добила лаптоп рачунар. Овај пројекат је подржало Министарство културе и информисања а подршку је пружила и Општина Алексинац, обезбедивши вредне награде.

kriticko.jpg

САМОСТАЛНИ ИСТРАЖИВАЧКИ РАД

20.6.2022.

Наставница Миљана Младеновић је са ученицима четвртог разреда у Моравцу и Прћиловици огранизовала активност у којој су ученици имали задатак да кроз самостални истраживачки рад сазнају интересантне податке о некој земљи по избору и да направе презентацију о тој држави на енглеском. Ова активност уједно укључује и међупредметно повезивање и ширење свести о различитим кулурама. 

УЧЕНИК ГЕНЕРАЦИЈЕ 2021/2022

ИЛИЈА МИЛИЋЕВИЋ, ученик одељења 8/2, изабран је од стране Наставничког већа наше школе за Ученика генерације и за Спортисту генерације. По свим критеријумима Илија је добио највише бодова за обе награде.Рођен је 6.7.2007. године у Алексинцу. Све време школовања био је одговоран и редован ђак. Највише се интересовао за спорт, посебно фудбал, којим се успешно бави и ван школе. То потврђују бројне награде и освојене медаље. Његова интересовања такође су и такмичења у вези са познавањем саобраћајних правила и са математиком. На овим такмичењима такође је освајао запажене резултате. У школи, Илија се прикључио свим школским пројектима на којима смо радили, учествовао је у школским приредбама, а у нижим разредима био је запажен и као рецитатор. Илија је показао да је ђак који шири позитивну атмосферу, помаже другима и прихвата помоћ од других, ради тимски и самостално, брине о околини, води здрав живот и бави се спортом.

РАЗВОЈ КРИТИЧКОГ МИШЉЕЊА И РЕШАВАЊА ПРОБЛЕМА У ШКОЛИ

Збирка Критичко мишљење и решавање проблема, која има за циљ да наставницима помогне у увођењу критичког мишљења на часовима различитих наставних предмета, уз коришћење микробита, програмибилног џепног рачунара, је настала у оквиру програма "Школе за 21. век". Овај програм спроводи Британски савет у сарадњи са МПНТР. У збирци се налазе и већ остварени школски пројекти.Међу онима који су дали допринос настанку ове збирке је и наша колегиница, учитељица Данијела Стефановић, тренер и модератор обуке Критичко мишљење и решавање проблема.

милјана.png

ЗБОГОМ МОЈЕ ДЕСЕТЕ

23.6.2022.
👉"Збогом моје десете" или довиђења четвртом разреду данас су рекли четвртаци наше школе.👉Том приликом у дворишту школе њима је приређена приредба коју је хор ученика нижих разреда отворио Химном школе.👉У остатку манифестације програм је употпуњем модном ревијом, скечевима ,музиком,  игром и плесом.👉Ђаци четвртаци су за крај приредбе симболично "пробушили" балоне из декорације и на тај начин обележили како они кажу МИНИ МАЛУ МАТУРУ.

РАДНИЦА И УЧЕНИК МЕСЕЦА ЈУНА

 

Радник јуна месеца је Миљана Младеновић, наставница енглеског језика! Захваљујући њеном залагању наша школа је постала део великог пројекта Еразмус плус. Ученик месеца је Илија Милићевић, ученик генерације! 

радник месеца.jpg
bottom of page