top of page

О К Т О Б А Р 2022.

Дечја недеља 3 -9. октобар
,,Шта детету треба да лети до неба"

л5.jpg
л2.jpg
л3.jpg
л1.jpg
л4.jpg
л6.jpg

Дан први

Најлепше песме о деци, Душан Радовић

 

У понедељак,  3. 10. 2022, почело је обележавање Дечје недеље. У оквиру своје прве активности, ученици су били веома вредни слушаоци, читаоци, илустратори, креативци и истраживачи. Изучавањем поезије и дела Душана Радовића, они су развијали своје књижевно-уметничке способности, утврђивали своја претходна знања, али и усвајали нова.

✒️📓 ПЕСНИЧКИ КАРАВАН 📓✒️

Ученике 2. и 4. разреда наше школе су првог дана Дечје недеље посетиле песникиње Виолета Јовић и Љиљана Крстић. Ученици су имали прилику да уживају у песмама ових уметница, разговору с њима и на прави начин су отпочели седмицу посвећену њима. На поклон, школа је добила издања њихових књига и надамо се била веома добар домаћин.

Дан други

Шта треба детету

Други дан Дечје недеље ученици наше школе су провели на креативан, забаван и разонодни начин. Неки су правили паное, неки су играли друштвене игре, а неки су били мали писци. Све активности су биле интерактивног типа. Поред ученика, децу у себи су пробудили и наши учитељи. Атмосфере са данашњих активности вам представљамо путем фотографија.

Здраво у ИО Горње Сухотно 🍌🍐🍏


Ученици млађих разреда у Горњем Сухотну су данас припремили богату трпезу здраве исхране. На менију њихове ужине нашло се укусно, јесење и здраво воће. Они су се веома потрудили око декорације и гласно поручили: ,,Свако има право да се храни здраво." 🤗

У БИБЛИОТЕЦИ

 

Данас су ученици 1/2 са својом учитељицом посетили градску библиотеку у Житковцу. Ученици су дочекани с осмехом и одједном им је све било занимљиво. Сваки нови текст, нова илустрација, корице и њихов неизбежни осмех. Као ,,мали људи'', добили су чланске карте и приступ библиотеци с намером унапређивања знања и проширивања маште. И ученици I/1 су са својом учитељицом имали прилику да посете градску библиотеку у Житковцу. Пријатан амбијент, мноштво занимљивих наслова, лепо осликане корице књига привукли су пажњу малишанима да су одмах пожелели да буду и стални гости ове библиотеке. 

Дан трећи

МОЈА ПОРОДИЦА

Трећи дан Дечје недеље ученици нижих разреда су посветили свпјим породицама. Ученици су разговором, цртежима и саставима представили чланове своје уже и шире породице и тиме показали њихов значај. Сви ученици су активно учествовали, изузетно се потрудили и дали свој допринос. Затим су кредама у боји  исцртавали бетон у школском дворишту.

Дан четврти

Дечја недеља - спортске активности

Четвртог дана Дечје недеље ученици наше школе позабавили су се својим физичким здрављем. Неки од њих су организовали такмичења у различитим играма, неки су шетали, а неки су учествовали на данашњим одржаним такмичењима у Алексинцу. Циљ овог спортског дана био је неговање спортског и такмичарског духа код ученика, кондиције и смисла за тимски рад.

ЧАС У ПРИРОДИ

Ученици одељења 5/3 су са наставницом српског језика и књижевности Данијелом Милчић Ђошић обележили Дечју недељу часом у природи. Анализирали су поступке књижевних јунака Милоша Војиновића и цара Душана. Ученици су вежбали концентрацију и радили задатке без обзира на пролазнике. Уживајући у лепом времену вежбали су и вршњачку едукацију, помажући једни другима да задаци буду што бољи.

Дан пети

МАСКЕНБАЛ

За крај Дечје недеље ученици наше школе су припремили своје маске и учествовали су у организованом, а сада већ традиционалном маскенбалу. Маскенбал је заиста активност која привлачи највећу пажњу код деце. С друге стране костими су ти који их уводе у бројне улоге. Девојчице су углавном учитељице, виле, вештице, јунакиње из омиљених цртаних филмова, док су дечаци полицајци, ватрогасци, мајстори или неки од познатих хероја. Сам процес маскенбала представља једну посебну фазу одрастања детета, стога уживајте у њој, а повремено доделите и ви себи као одрасли неку другачију улогу.

Обележавање Дечје недеље завршено је школским такмичењем у атлетици.

СТАЗА ЗНАЊА

 

7.10.2022.На часу историје, ученици VII-3 су са наставником Миланом Петровићем организовали квиз који су назвали "Стаза знања". Модератори квиза биле су ученице Софија Цветановић и Маша Перић. Капитен Плаве екипе био је Андрија Милић, а капитен Црвене екипе Андрија Кованџић. За све спорне ситуације била је задужена "ВАР" комисија у саставу: Јован Јанковић, Михајло Миловановић и Немања Цакић. Победу је однела Плава екипа, али оно што је још важније је да је цело одељење на један занимљив и њима јако допадљив начин проширило своја знања из историје.

РЕКРЕАТИВНА НАСТАВА 

Недеља проведена дечјем одмаралишту у Липовцу за све ученике из издвојеног одељења у Моравцу и ученике II2, III2 и II/IV6 била је стварно посебна. Садржала је редовне активности школе у природи, али и планиране активности за Дечију недељу. Била је два пута боља, лепша и садржајнија.Понедељак - прва шетња, Покажи шта знаш и дружење са стваралаштвом Љубивоја Ршумовића.Уторак - игре у природи, Музичке столице и радионице ликовног стваралаштва "Љубав деци треба, највише до неба".Среда - најуреднија соба, шетња и цртање кредама у боји породице, на асфалтираном аутобуском паркиралишту, у огромној заједничкој кући свих разреда, Шиз фриз.Четвртак - посета манастиру и предавање о историји целог места, споменика и манастира, спортска такмичења на игралишту и у природи.Петак - шетња до школе у центру Липовца, маскенбал под називом "Ја могу све" и додела диплома.Уживање у природним лепотама и зеленилу, шетњама, споменицима културе, дружењу, остаће у лепом и дугом памћењу свих ученика и учитељица из Моравца.

10. ОКТОБАР -ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Светски дан менталног здравља обележен је различитим активностима. Ученици издвојеног одељења у Прћиловици развили су свест о томе шта је ментално здравље, на који начин га неговати, као и то колика је његова важност и значај.Гледали су филм, писали саставе, цртали мапу ума и правили су паное. Ученици одељења 6/2 су  на часу одељењског старешине испратили презентацију о неопходности неговања менталног здравља, коју су припремили стручни сарадници наше школе . Ученици су дали своје примере како треба неговати ментално здравље, те предлоге ставили на папир, сачинили пано и именовали га: ,,Здрав дух за здраво тело“.Одељење 5/3 се радионицом "Једна рука" придружило акцији обележавања недеље менталног здравља. Стварајући једном руком, у пару са другом/другарицом, схватили су колико је тешко људима око нас који имају неку телесну потешкоћу. Увидели су да је тимски рад  основа сваког успешног рада.

ЗАЉУБЉЕНИ МРАВИЋИ

15.10.2022.

Ученици трећег разреда из Моравца имали су радионицу "Срећа се ствара, а не купује". Радионица је обележила завршницу анализе лектире Бајке браће Грим и извођење закључака. Као један од продуката радионице, настали су њихови симболични ликовни радови под називом "Заљубљени мравићи".Кроз овај рад вежбали су спретност, уредност и прецизност, поред незаобилазне креативности.