top of page

НОВЕМБАР 2022

Лабораторија експеримената ,,Дабар"

1.11.2022.

Ученици II2 су се недавно прикључили пројекту ,,Чаробна интеркултурална мрежа пријатељства" у оквиру кога сваке недеље веома успешно реализују планиране задатке. Данас, задатак овог пројекта био је да помоћу науке представе одговорност као особину. Почаствовани гост њихове радионице била је наставница математике наше школе Јелена Видановић. На самом почетку уследио је разговор о одговорности као особини, научницима који су захваљујући њој, својој посвећености и труду достигли велике кораке за човечанство, занимљивостима из њихових живота, па све до експеримената који су код ученика пробудили праву дозу забаве, чуда, самосталности, мотивисаности и преданости.

“Digital Storytelling”-"Ружа Леринц"

1.11.2022.

Филм "Ружа Леринц" наших ученика Емилије Пешић и Огњена Јанковића освојио је 2. место у огромној конкуренцији радова из читаве Европе на Међународном Hanahh такмичењу за младе у дигиталном приповедању о историји Јевреја у свом граду - “Digital Storytelling”. Ментори наших ученика били су  Бранка Виденовић,  Милан Петровић и  Милош Петровић. Филм ће бити приказан на званичној церемонији у Атини новембра ове године. 

 „Људи, ово није Италија!“ 

4.11.2022.

Инклузивна радионица и сценска игра,  „Људи, ово није Италија!“  припремљен је по тексту Емили Перл Kингсли „Добро дошли у Холандију“, а  извели су га чланови Студија глуме потпомогнути  децом са сметњама у развоју. Они су данас били гости наше школе. После ове представе постаје јасније зашто кажемо да су деца у колицима, деца која отежано ходају, деца која отежано говоре, слабије виде или слабије чују , ништа дуго до – само деца. 

МАЛО О ТРАНСЛАЦИЈИ

14.11.2022.

Да транслација није баук уверили су се ученици одељења 5/1, који су присуствовали необичном часу са међупредметним повезивањем математике, физике и информатике. Кренули смо од транслације фигура са аспекта математике, затим смо упловили појмом кретања у физику, а све то зачинили информатиком користећи дрон и роботе. Ученици су уживали гледајући како једна наизглед обична наставна јединица из математике постаје занимљивија кад се повеже са другим предметима...

16.11.2022.

 - МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ

Ученички парламент и Тим за новопридошле ученике и вршњачку подршку заједничким акцијама обележили су 16 дана активизма, од којих је прва била предавање на тему толеранције ученицима 6. и 8. разреда.

СТОП НАСИЉУ - УВЕК И СВУДА

Наша школа је другу годину заредом започела 16 дана активизма на веома јединствен начин. Преко зум платформе нам је у госте дошла Ведрана Лацмановић , велики борац за права жена, родну равноправност и борбу против насиља над женама. Она се придружила из Лондона да би са нама поделила своје искуство, да нам скрене пажњу на статистику када је у питању насиље над женама. Ученици наше школе пажљиво су пратили предавање и пренели нека своја искуства у интеракцији са Ведраном. И овога пута школа је имала несебичну помоћ НВО Нада из Алексинца и педагошког асистента Наташе Петровић.

КЛИП.jpg

30.11. 2022.

ЖИВА БИБЛИОТЕКА

Наши ученици учествовали су у разговору са жртвама насиља, тзв. ,,живим књигама“ у организацији удружења за борбу против насиља над женама ,,Феномена“ из Краљева.

,,СТОП НАСИЉУ –УВЕК И СВУДА“

Инспирисани свим активностима и сазнањима која су стекли, ученици су снимили кратки видео под називом ,,Стоп насиљу –увек и свуда“ којим су послали снажну поруку и подршку жртвама насиља.

уц месеца.jpg

ПРВАЦИ O ПОШТОВАЊУ РАЗЛИЧИТОСТИ И ТОЛЕРАНЦИЈЕ

3.11.2022.

Час одељењског старешине ученици I2 су посветили радионици развијања толеранције према различитостима, стицања основних знања о правима све деце и заштите од дискриминације. Радионица је била испуњена низом смислених, интерактивних и испуњених активности. Према утисцима наших најмлађих, циљ радионице је веома успешно реализован.

ОДРАСТАЊЕ У ДИГИТАЛНОМ ДОБУ

5.11.2022.

Наша школа је једна од 15 школа у Србији у којој је одржано предавање за децу и родитеље о свим изазовима родитељства и одрастања у дигитално доба. У петак је са нашом децом и родитељима разговарала Ана Мирковић, психолошкиња која се овим темама бави на Институту за дигиталне комуникације и у емисији Породична мрежа која се емитује на РТС-у ...

МАТЕМАТИЧКИ МОДЕЛ ЗА САБИРАЊЕ

 

 

У протеклом периоду, наша драга колегиница математике Јелена Видановић је са ученицима млађег школског узраста вредно радила на припреми дидактичког средства од рециклираних материјала у вези са сабирањем у блоку бројева до 20. Њихов рад је ушао у најбољих 10 у Републици Србији.

Светски дан детета

18.11.2022.

Ученици 1. и 3. разреда наше школе су заједно са својим учитељицама обележили Светски дан детета који се обележава сваког 20. новембра. Они су најпре погледали презентацију о правима детета, затим је уследио разговор о томе и дечјим обавезама, читали су своје радове, израдили паное и уживали у песми и игри. Атмосферу са одржане радионице вам преносимо путем фотографија.

НАГРАДА НА КЛИП ФЕСТУ

Клип ученика Александра Врбића освојио је прво место и гранд при фестивала ,,Клип фест". Ментори ученика били су наставница Бранка Виденовић и наставник Милош Петровић. У филму су учествовали и ученици: Исидора Павловић, Емилија Пешић, Ања Чедић и Андреј Симић.

ПОСЕТА ПОЛИЦИЈСКОЈ СТАНИЦИ

30.11.2022.

У оквиру активности Тима за професионалну оријентацију, ученици седмог и осмог разреда су у пратњи педагога Лидије Токић, педагошког асистента Наташе Петровић и наставнице Јасмине Ђорђевић посетили полицијску станицу у Житковцу. Сан многих ученика је да постану полицајци, па је ова посета била идеална прилика да осете атмосферу, поставе питања и чују и виде шта све доноси овај посао. Ученике је дочекао Славиша Миладиновић који је стрпљиво одговарао на сва питања и поделио своја искуства. Свим ученицима је посебно задовољство било да виде полицијско возило познато као “марица”.

 УЧЕНИК И РАДНИК МЕСЕЦА НОВЕМБРА

Радник месеца новембра је наставник информатике Милош Петровић - за освојено прво место на Клип фесту у организацији Дечијег културног центра из Ниша. Ученик месеца је Емилија Пешић за освојено друго место на филмском фестивалу у Атини и одговорност према учењу и креативном стваралаштву. Они су поред књиге награђени и ваучером за куповину школског прибора.

bottom of page