top of page

M A J 2019

СРПСКО - РУСКО ПРИЈАТЕЉСТВО

1.5.2019.

Током ускршњих празника у посету нашој земљи дошла је група од седамдесеторо деце и двадесеторо одраслих пратилаца из Русије. Своју турнеју назвали су ,,Ускршњи поклон руске деце српској деци''.Сва деца су била узраста од 8 до 16 година.Сви гости из Русије су били смештени у српским породицама. Неколико деце из наше школе пријавило се да пруже гостопримство деци из Русије.Ускршњи концерт који су нам поклониле звезде дечје руске естраде, био је организован у оквиру комплексне манифестације Георгијевски фестивал који се већ 6. пут одржава у Србији

ЗАЈЕДНО КА СРЕДЊОЈ ШКОЛИ

7.5.2019.

Ученици који учествују у пројекту "Заједно ка средњој школи - подршка деци из депривираних средина ка преласку у средњу школу" посетили су аутомеханичарску радионицу, власници и радници су љубазно одговарали на питања ученика и представили им свој рад.

ПОМОЋ ПОРОДИЦИ НАШИХ УЧЕНИКА

9.5.2019.

Након што је објављено да породица троје наших ученика (Миљана, Марија и Марко Петровић) живе у веома лошим условима,радници наше школе дали су све од себе да помогну да се ти услови побољшају.Поред материјалне помоћи, они су и помогли  да се опреми привремени смештај у коме ће ова породица боравити.

http://www.aleksinac.net/drustvo/porodica-iz-zitkovca-zivi-u-stravicnim-uslovima.html

НОВА АРХИВА

9.5.2019.

Још једна подрумска просторија,у којој је смештена школска архива је реновирана.

ПОСЕТА КОЛЕГА ИЗ ЋУПРИЈЕ

10.5.2019.

Хоризонтално подучавање у оквиру пројекта Центра за образовне политике и Pestalozzi Children's Foundation „Заједно ка средњој школи - Подршка деци из осетљивих група у преласку у средњу школу“. Наставници из ОШ"Вук Караџић" из Ћуприје, посетили су нашу школу.

БРАК НА ДРУГИ ПОГЛЕД

17.5.2019.

Удружење Ромкиња „Нада” из Алексинца од марта месеца реализује пројекат „Брак на други поглед”. Циљ пројекта је да се кроз радионице и предавања младим Ромкињама предоче све последице раног ступања у брачну заједницу.  Управо о овој теми било је речи на данас одржаној радионици у нашој школи.. На данашњој радионици под називом „Људи као живе књиге” своја искуства ученицама од петог до осмог разреда пренеле су једна студенткиња, једна ученица Алексиначке гимназије и једна Ромкиња која се веома рано удала 

http://alpress.rs/promena-slike-o-romima/?fbclid=IwAR0KrRN3AKd-GZ81vyf1Ttxl96ABioULSK9PvJG0RnI4sMhAJS1s7cYEhTc

НАСТАВЉЕНО УРЕЂЕЊЕ ШКОЛСКОГ ДВОРИШТА

18.5.2019.

У школском дворишту посађено је дрвеће, цвеће и трава, постављене су клупе ,расвета и нови кош.

61393744_804203623313591_210032227856993

СЕМИНАР ЗА НАСТАВНИКЕ

25.5.2019.

У оквиру пројекта "Заједно ка средњој школи" данас је реализован семинар у нашој школи: "Превенција дискриминације и насиља у образовном систему - од предрасуда и стереотипа до дискриминације и насиља".

ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА

 

За ученике свих разреда наше школе организована је екскурзија током маја( од 6 -28.5.2019.). Предвиђени садржаји су зависили од узраста ученика:

1.разред-(56 ученика): релација Житковац-Нишка Бања - обилазак Чегра, Народног музеја, нишке тврђаве, Ћеле куле и Нишке бање.

2. разред - релација Житковац-Крушевац-Врњачка Бања- упознавање културно-историјких споменика Крушевца, Народног музеја, цркве Лазарице, манастира Љубостиње и Врњачке Бање.

3.разред (71 ученик)- релација Житковац-Крагујевац --посета Шумарицама (обилазак музеја и меморијалног центра), Карађорђевом конаку и цркви, обилазак Опленца , цркве задужбине краља Петра , породичне гробнице и Петрове куће.

4. разред (76 ученика)- релација Житковац- Београд-  обилазак Авале и Авалског торња, Храм Св. Саве, музеја Николе Тесле  и шетња Кнез Михајловом улицом.

5.разред (64 ученика)- релација Житковац - Кладово - Неготин- обилазак Виминацијума, Сребрног језера, Лепенског вира (музеја и археолошког налазишта), хидроелектране ,,Ђердап", кућа Мокрањца и Хајдук Вељка, Зајечара и Гамзиграда.

6. разред -(70 ученика) релација Житковац- Златибор - Тара - Ужице - Врњачка Бања - обилазак манастира Жича и Благовештење, Кремне, Сирогојна, Златибора, Таре, вожња Шарганском осмицом, обилазак Мокре Горе, Дрвенграда,куће пророка Тарабића и Врњачке Бање.

7. разред (61 ученик) - релација Житковац - Враћевшница  -Таково - Бранковина - Ваљево - Лозница - Тршић  - посета манастира Враћевшница, Такова (музејског комплекса Другог српског устанка), музеја Краља Александра, цркве Брвнаре, Бранковине - гроба Десанке Максимовић, школе, цркве и музеја, манастира Тршић и Троноша и куће Вука Караџића.

8. разред-(83 ученика) релација Житковац - Нови Сад- Суботица  - обилазак манастира Хопово и Крушедол, Сремског Карловца (Прва српска гимназија и Саборна црква), Палићког језера, ЗОО врта, разгледање Суботице, Петроварадинске тврђаве, Новог Сада, Калемегдана и Кнез Михајлове улице.

УПОТРЕБА РЕЗУЛТАТА ЗАВРШНОГ ИСПИТА У ФУНКЦИЈИ ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈЕ НАСТАВЕ

30.5.2019.

 

У оквиру пројекта "Заједно ка средњој школи", за наше предметне наставнике организована je обука "Употреба резултата завршног испита у функцији индивидуализације наставе" Обуку је одржала Најдановић Томић Јелена, програмска директорка ПЦФ канцеларије у Београду, која је  са сарадником Центра за образовне политике, Јокић Тијаном, посетила угледни час математике са елементима индивидуализације који је одржан у петом разреду, код наставнице Видановић С. Јелене. Гошће су имале прилику да уживају и у представи "Аналфабета", коју су припремили ученици осмог разреда под менторством наставнице Виденовић Бранке.

bottom of page