top of page

НОВЕМБАР 2018

НАШИ УЧЕНИЦИ У ШВАЈЦАРСКОЈ

5-20.11.2018.

У оквиру пројекта „ЗАЈЕДНО КА СРЕДЊОЈ ШКОЛИ – ПОДРШКА ДЕЦИ ИЗ ДЕПРИВИРАНИХ СРЕДИНА ПРИ ПРЕЛАСКУ У СРЕДЊУ ШКОЛУ“ који наша школа спроводи заједно са Центром за образовне политике и Хуманитарном организацијом Песалоци, двадесеторо ученика наше и исто толико ученика партнерске школе из Нишке Бање 4. новембра ове године отишло је пут Швајцарске, како би провело две недеље у Дечјем селу Песталоци код Трогена и доживело интеркултуралну авантуру са другарима из целог света.Ученици ће живети у једној од кућа овог предивног села и делити своје радне обавезе одржавања куће, али превасходно ће време проводити са свим гостима села у школи где ће кроз радионице и разноразне креативне активности проширити своја схватања о интеркултуралности, толеранцији и поштовању међусобних права на различитост. Школске активности су сваког радног дана до 6 сати, а током викенда ученици имају прилике да виде разноразне лепоте Швајцарске на једнодневним излетима.

НАША КОЛЕГИНИЦА НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ

8-10.11.2018.

Данијела Милчић Ђошић професор српског језика у нашој школи, 9.11.2018. године имала је запажено учешће у славистичком делу скупа 45-те јубиларне научне конфреренције Пајсијева читања на пловдивском универзитету „Пајсије Хиландарски“у бугарском граду Пловдиву. Рад којим се представила носи назив Зачеци научног стила у Србији – анализа адвербијалне детерминације у научном стилу српског језика у 19. и у првој половини 20. века. Овај рад је наставак истраживања из области синтаксе и историје савременог српског језика којима се Данијела Милчић Ђошић бави.

КУЋЕ ИЗ ПРОШЛОСТИ

15.11.2018.

У издвојеном одељењу у Моравцу постављена је изложба продуката рада са часова Народне традиције, II4 одељења и учитељице Весне Станисављевић. Изложба носи назив "Куће из прошлости". Осим ученика и учитељица, изложбу су посетили и родитељи ученика свих разреда из овог издвојеног одељења.

ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ

16.11.2018.

 

Дан толеранције, обележен је у нашој школи низом презентација, дискусија и радионица ,а у издвојеном одељењу у Моравцу и прављењем заједничког плаката свих разреда. Плакат симболизује цвет направљен од 44 шаке, док средину цвета чине слике свих ученика ове школе, који су научили да поштовањем, љубављу, пажњом, љубазношћу развијају особину толерантности која нам омогућава свакодневно изграђивање бољег света и напредовање на свим пољима.

ПРВАЦИ У БИБЛИОТЕЦИ

23.11.2018.
Пошто су научили сва слова, ученици I-1 су постали спремни да постану чланови библиотеке. Након што су упознати са правилима понашања и начином на који се књиге позајмљују и чувају, наши најмлађи ђаци су се забавили решавајући загонетке, питалице и асоцијације.На крају су илустровали насловну страну своје омиљене књиге.

НЕ СЛАЖЕМ СЕ СА ТВОЈИМ МИШЉЕЊЕМ, АЛИ...

27.11.2018.

У циљу обележавања Међународног дана толеранције, као и у склопу превентивних активности Тима за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, организован је литерарни конкурс, израда стрипа или приче у сликама на тему "Не слажем се са твојим мишљењем, али поштујем твоје право да га кажеш" за ученике од 5. до 8. разреда. Најуспешнији радови су изложени у холу школе.

КЊИГЕ СУ ОПЕТ У МОДИ

29.11.2018.

Књиге су опет у моди је пројектна активност коју је  спровела наставница српског језика и књижевности Данијела Милчић Ђошић са ученицима петог разреда.Тематски, повезани су садржаји више различитих предмета, а коришћена је и информационо-комуникацијска технологија. Циљ часа био је да се код ученика развија свест о значају књиге, поготово у времену дигитализације и све веће присутности и  негативних утицаја мобилних телефона на децу и младе.Ученици су имали и конкретну радну обавезу: да направе књигу након тога што су извлачили задатке .На часу реализације, учионица је била замишљен простор за излагање, а ученици су се трудили да буду што бољи излагачи својих радова.

bottom of page